pondelok, novembra 13, 2006

Krcmove

reci sa vedu vsade na svete ... tot nedavno na terase View Cafe sa ozvalo od vedlajsieho stola -
Kiezby vsetky peniaze ktore sa davaju
na svete na vyskum, vyvoj a vyrobu zbrani
sa venovali
na vyuku vsetkych deti ... (dramaticka pauza vyplnena potiahnutim z fajky mieru) ...
... ako si vypestovat vlastnu travu ...

Hlbka myslienky grandiozneho projektu globalneho konopneho socialneho inzinierstva ma zaujala v porovnani s beznymi krcmovymi recami nasich liehovychy koncin ... taku som mu, chuyowi, jednu priyebau az ho ...

No, mozno som nezvolil rovnaku socialnu vzorku na porovnanie - mozno tunajsi recnik bol byvaly riaditel nejakej mierotvornej humanitarnej NGO ktoremu zomrel syn v poulicnej prestrelke gangov ked isiel zozbierat urodu konkurencnemu klanu ... a domaci recnik bol sofer kamionu ktory po necakanom navrate domov "vyriesil" situaciu znudena manzelka a nadrzany sused ...

Kazdopadne aj keby to bolo tak, tak to ukazuje sposob riesenia problemov pod vplyvom dymu v porovnani s riesenim pod vplyvom liehu :)

Co sa mi na tunajsich krcmach cajovniach kaviarnach posedeniach naozaj paci je to, ze vsade maju sachovnice ... a zhusta vyuzivane.
A to aj hostami pod vplyvom dymu - a je velmi zabavne sledovat ich hru...

... oni nehraju proti sebe, nebojuju ... oni sa hraju a to doslova - a spolu -
zaujati hrou, vtiahnuti do deja, posuvaju figurky na sachovnici preskupujuc ich do divotvornych kompozicii, kde cielom nie je porazit ... ale neprerusit pribeh - babkove divadlo na 64 stvorcoch - kde kralovna omdlieva nad udatnym sebaobetovanim strelca, osamely jazdec skace spoza hradieb, obcas nad poliami zltymi od obilia striedanymi tmavymi lukami preleti svietiaci drak ... to ten namalovany na tienidle lampy visiacej nad stolom ... a dvaja krali leziac v udoli sa rozpravaju a pozeraju do neba, ako sa meni oblacny dej... a ked nejakou nestastnou nahodou dojde k matovej situacii, chytro sa zacne nova hra a rozpravka, hraci vytvaraju figurkove vzory - mandaly sveta - uplne ako tie ozajstne, kde ked jedna sa dokonci, tak sa hned znici, ako ukazka pominutelnosti sveta, a je cas zacat tvorit druhu, ako znovuzrodenie :)

Žiadne komentáre: