sobota, apríla 21, 2007

A čo ak

je to úplne inak? Čo ak peklo nie je, znamenia si vytvárame my, podľa najvnútor
nejších želaní ale aj strachov.
A čo ak na svete je predsalen sila čarovná, dúhová plná svetla, proste taká akurát? Láska. Bolo mi povedané - pričarované v písmenách - zásahom až dovnútra a celkom nedávno - prajem ti prianie. A tak je len na mne ho vysloviť. Trošku prianím čarovať, pod dúhou, vo svetle, ľad zohrievať. Trošku. Aspoň sa pokúsiť. Veď predsa záleží na uhle pohľadu. A ako kto koho vníma.

... Keď sa posledný raz obzrel, stála na okraji lesa, zaliata žiarou slnka. V tom jase a zimnom prísvite, skonštatoval to s prenikavou istotou, to už nebola ona, malá víla modrá farebná, jemná maliarka tráviaca noci v tichej dielničke. Na okraji lesa, na neutlačených listoch trávy, stála bohyňa. Žiarivá postava úžasnej krásy, nadpozemská bytosť, divina facies, miranda species. Venuša nebeská, pani živlov. Elementorum omnium domina. Ľubil ju a zbožňoval.

(A. Sapkowski, Boží bojovníci, str. 329. No, trošku upravené :)

9 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

ol shit. bravo. po polsku nazywa sie to zjawisko halo

Tomáš povedal(a)...

:) u nás sa tomu povie takisto

...

ale v Onô príbehu
je to proste
wizardry :)

Tomáš povedal(a)...

Jaj, a ako je uz dobrym zvykom - pre Mateka a vsetkych z Polska -
(aspon ten posledny odstavec, a nie presne, ale volne)
:)
...
Gdy obejrzał się po raz ostatni stała nad brzegiem jeziora, pałająca światłem odbijanym od tafli wody. W blasku tym i letniej poświacie, stwierdził to z przeraƒliwą pewnością, nie była już tą samą ...... . Nad brzegiem jeziora, wierzchem na siwej klaczy, stała bogini. Postać świetlana piękności przedziwnej, zjawa nieziemska, divina facies, miranda species. Wenera niebiańska, pani żywiołów. Elementorum omnium domina. Kochał ją i wielbił...

Unknown povedal(a)...

It can only caught with the photos, they are of great quality, and what transmits is the only tranquility. Congratulations. Ithurts that not this one in another language.

Tomáš povedal(a)...

Thank you so much :)
...
I'm sorry for the language, but I cannot use English here. Even though I am able to write quite a lot in English, I am not able to express properly what I want to share. So I am writing in Slovak. The story behind images is - a lot of wordplays, rhymes, hidden meanings, a lot of love and feelings, and such ... and the story begins in 2005.
...
For images - try october 2006 archives - India trip.
Or - images from Slovakia - try October 2005 archives :)
...
good luck

Anonymný povedal(a)...

Ahoj Tomáš,
máš výborné fotky ešte lepšie zážitky, hlavne z Indie. Nechcel by si niekedy prísť ľuďkom porozprávať o Indii do čajovne Čarovne?

Tomáš povedal(a)...

Ďak :)
...
čarovňa - no, DNK ma už lákal, nech v nej niečo spácham ... ale neviem či sa cítim aj na viac, než na čisté premietanie bez rozprávania.
...
Ale na Klopačke v Štiavnici ma už spracovali tak, že sa tomu premietaniu (a aj rozprávaniu) nevyhnem :) - začiatkom mája.
Čiže ak sa tam nezaseknem po prvom slove, tak prídem aj do čarovne...
:)
môžbyť ?
...
ozaj, kukol som link, vo štvrtok asi skočím do čarovne vypočuť si že čo je to láska :)

Anonymný povedal(a)...

Môžbyť. :-)

Zatiaľ kľudne prídi vo štvrtok len tak. Môžeš sa dopočuť, čo ľudia myslia o láske, nie čo je láska. :-)

Tomáš povedal(a)...

:) to nemusi byt protirecenie - ved medzi myslienkami ludi o tom co si myslia o laske, sa moze skutocne najst to, co laska je :) ... ale to uz je na debatu pri caji :))