pondelok, septembra 17, 2007

Mexicka

telenovela.
...
Jose a Chiquita sa po rokoch vztahu zase rozchadzaju. Spoluzitiu chyba iskra, asi. Jose je zdrveny, ale po chvili na sebe nenecha nic poznat.
Tajomny Immanuel, muz v pozadi, odkazuje Chiquite, ze ju miluje.
Chiquita stretava Ramireza, ktory sa nedavno vratil z krajskeho mesta. Pozyva ho na tequilu so zazvorom. Pri tretom pohari spolu planuju vylet na kukuricne polia v susednom okrese. Po siestej tequile a pol kile zazvoru sa Ramirez do Chiquity bezhlavo zamiluje. Chiquita sa tesi, pretoze ho v tej chvili miluje. Jose im zela vela stastia a pred Ramirezom sa zaprisahava, ze uz vobec netuzi po spoluziti s Chiquitou. Ramirez ziari od stastia, pretoze Chiquitu miluje.
Tajomny Immanuel, muz v pozadi, odkazuej Chiquite, ze ju stale miluje.
Chiquitu po jednej vasnivej noci s Ramirezom a kukuricnom vyvare a zazvore, prepadaju pochybnosti o svojich citoch k Ramirezovi. S pocitom viny a flasou tequily ide za Josem, kde zistuje, ze na ich roky spoluzitia nevie zabudnut. Jose ziari, pretoze ju miluje. Chiquita sa tesi, pretoze ho tiez miluje.
Ramirez nic netusi, tesi sa na slnecne kukuricne polia v susednom okrese, na dni s Chiquitou, pretoze ju miluje.
Tajomny Immanuel, muz v pozadi, posiela Chiquite odkaz, ze ju stale miluje.
Na vylete uprostred kukuricneho pola v susednom okrese sa Ramirez dozveda pravdu. Je zdrveny z nahleho konca moznosti sa rozdat, zasiahnuty pocitom vlastnej zbytocnosti, preto najprv prepada zufalstvu, nasledne prepada peyotlu a palenke z kukurice a nakoniec, to uz bez penazi, prepada mexicku pobocku State Bank of India, kde v prestrelke s ochrankou, s vykrikom Tare Om, Chiquita! tragicky hynie. Predtym este stiha sa pokusit Chiquite odkazat svoju biednu haciendu v Chihuahue, kde ona planuje zriadit vystavu pestovania kukurice.
Medzicasom Chiquita vola z kukuricneho pola Josemu, ten nasada na traktor s kosackou a priamou cestou kosi priesek doprostred pola susedneho okresu, az to iskri. Po zvitani odchadzaju vykosenym chodnikom domov. Chiquita sa zaprisahava, ze od Joseho neodide, snad ani keby susene burritos z neba padali.
Tajomny Immanuel, muz v pozadi, posiela Chiquite odkaz, ze ju stale miluje.

...

Chiquita sedi v prutenom kresle na terase svojho domu a hra na gitare akusi staru melodiu a potichu spieva. Pozera sa do malej zahrady, ktora sa kupe vo vecernej tme. Vedla kresla spi do klbka stoceny velky cierny pes.
Prsi velmi jemny dazd, kvapky zvlastne, akoby sucho suchocu v listoch stromov. Odniekial, nevedno odkial, vonia taco de harina.

...

Maly mnisek, bohviecia cerstva inkarnacia, vysoko hlboko v horach, v klastore Rizong, v ramci svojich budhistickych studii, k velkemu pocudovaniu vsetkych lamov, uz po stoosmy krat maluje na stenu Bielu Taru s neprehliadnutelne mexickymi crtami tvare.
Ani jeden lama sa mu pritom nepozrie do oci. Keby tak ale spravil, uvidel by nie detsku
nesmiernu dialku
a hlbku
a bolest
a slzy
a lasku
... a mozno, mozno aj nieco viac ...

10 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

heh, je tam peknie, fakt. Najwyzszy kopec jaki ja tu moge odfocic ma 400 m ... :(
a Twoje ? kolko maja ? :)

Anonymný povedal(a)...

aha i jeszcze jedno. sorry, ale nie czytalem tej calej slovenczyny, za vela i za trudna... :) ja mam neska dzien z keywords na alamy

Tomáš povedal(a)...

To nic, ze nie czytales. Ajtak je to iba obycajna dlha mexicka telenovela.
...
Keby nebola teraz tma, tak across the valley vidno Stok Kangri, asi 6200 metrov. A pocas prveho prejazdu zo sedla (pass) Taklang La - 5200 metrov, bolo vidiet K2 - 8611 metrov.

Anonymný povedal(a)...

"Stok Kangri, asi 6200 metrov. A pocas prveho prejazdu zo sedla (pass) Taklang La - 5200 metrov, bolo vidiet K2 - 8611 metrov"


no comment...


400 m... :(


teraz uz wiesz ako ja sie czuje.


compare 8611 do 400 to budziesz wiedzial ako ja sie mam w Anglicku.


ciagle mysle o Canada, mozno tam nie ma over 8000, ale dla mnie wystarczy tyle ile jest :)

Anonymný povedal(a)...

hm... cast te telenovely sem tusim videl, ale nejak sem nestihl ty casti s tajemnym immanuelem.

tak premyslim jak to scenarista vymysli dal...

JankaR povedal(a)...

..dik Tomas za Taru...

Tomáš povedal(a)...

... tak nech padne na uzitok ...

Tomáš povedal(a)...

m.c.: no, wiesz, masz mozliwosc fotit Ania ... a to jest wiecej niz wszyckie Himalayas of the world...
...
oko: Dil s Immanuelem - do mailu. A jak to vymysli scenarista dal - mam uz par napadu. Ale jak to vymysli ten hlavni scenarista, co vsem nahore micha kartama, to ani netusim.

Anonymný povedal(a)...

Koukám, že jsi svůj web nedávno pojmenoval podtitulem " Reinkarnácia, alebo bohvieaké časy to budú teraz" a Ono, jak se tu dočítám a dovozuji, se celý ten podtext asi nejvíce dotknul tebe. Že by se naplnil koloběh? ...a zase se tu objevují k fotkám příběhy a říkám si, že když je člověk ve splínu tak často vznikají zajímavá dílka...
Baví mě navštěvovat tvůj web a číst příběhy k fotkám z krajin, které bych sám rád jednou navštívil, takže dík za to a přeji brzké zotavení duše.

Tomáš povedal(a)...

No ved aby aj nie ... keby mi niekto v lete pred vyletom povedal, ze to bude prebiehat presne takto, tak sa mu vysmejem, ze taketo hry sa v reali nerobia, a doporucim nech sa radsej zivi pisanim scenarov pre plytke mexicke telenovely ...
A pokracovania rozpravky - vznikaju presne pre to, co pises - aby som vobec nejak prezil nahle prazdno, musim do neho malovat ... aspon vymyslene pribehy ... proste som si naordinoval taku self - "art" - terapiu - ale uz pomaly ani na to nemam sil. Dnes bude posledna cast rozpravky, pribehov. So zelanim. Ze aspon Peme a Tasimu nech to vyjde.