pondelok, októbra 08, 2007

Rano

pred siedmou dedko z Rama domceka uz zametal dvor. A tak som nevyklzol bez rannej rozlucky (s detmi som sa rozlucil vecer). Ked ma zbadal, podal caj, matovy, horsky, fajny... A kde inde sa moze pri odchode povedat dedovi, ze jeho grandchildren su great and very very precious and good... A kde inde deduskovi vyhrknu slzy a zaroven sa objavi usmev, lebo velmi dobre videl, ze to nevravim len tak zdvorilostne, a najme - dobre vie, co ma doma za poklady. Tri. A je znich stastny.
Aky to rozdiel od standartnej rozlucky standartnej dovolenky v Chorvatsku, ked sa turista jeduje na veducu zajazdu, ze hotel nebol 50m od mora ale 150m... Akoby u nas v europe mizla blizkost ludskosti... mi to mozno len tak pripada... Vlastne, tak som to o chorvatskych dovolenkach pocuval v praci, ked som do nej este pred rokmi chodil...
A co bolo dalej? Ked mi Rama domcek zmizol za stromami jablonami, zrazu som prestal vidiet na cestu, taky smutok ma chytil... a tak som ani nevidel kedy a ako som presiel mydlovou stenou na hrane utesu... a ci vobec ?
...
Kazdu noc na spodnej verande domceka stekaval pes. Cosi sa sustlo v kriakoch, on sa zlakol, nespal. Od jednej v noci. Kazdu noc niekto (aj ja) hadzal jeho smerom drobnosti, nech prestane. Vzdy usiel, po chvilke sa vratil, zas stekal. Skoro dve hodiny. Potom cez den posediacky zaspaval, labky mu podklesavali.
Posledny vecer som mu dal kus mojej vecere.
Celu noc bol potichu, spal.
Neviem, ci som na tom az tak divne, ze ma musia psy ucit, co je spravne...
...
A medved sa povie bandar, kon gola, slon hathi, srdce dil... A pri pomenovavani obrazkov som deti naucil, ze toto je Maok. Snad mi to ten ozajstny odpusti :)
...
Dimpal toto pomenovala Pari. Kedze neviem co to v Hindi je, tak to zatial pre mna zostane menom. Takisto, ako som dlho nevedel, ze Chiquita nie je meno, ale ze to nieco znamena...
Mozno anjelica? Vila?

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Namaste! Sledujem tento Tvoj treti Velky Vylet Vychodny, tesim sa s krasnych zaberov a je mi smutno, ze komentare su vacsinou take blue:( [mozno pochopim neskor]. Pexeso je super napad - skusim zopakovat na Borneu [uz o mesiac] aj ked neocakavam rovnaky impact:) Raz mi to Parvati zaslubene udolie musis ukazat na mape, v nazvoch som sa uz stratil. Zuzanka zacala chodit do skoly, v uniforme je strasne zlata! Zelam vela zdaru.

Tomáš povedal(a)...

A Parvati je tu.

To rozdvojenie v strede je tam, kde je Kalga.

A tato luka s bodkou (zas v strede) je Khirganga.

Lapa povedal(a)...

Very nice profile.

DreamingWolf povedal(a)...

Mám záujem o misku (tuším som xel len 1, ale ak sú obe naozaj pre mňa, veznem obe)... Tešíím! Hlavne na tvoje rozprávanie v Čarovni a prezentáciu fotiek... pri voňavom čaji. Tomáš, pravidelne čítam tvoj blog, v mnohom cítim s tebou. Tvoje minipríbehy k fotkám majú dušu (a fotky tiež). Normálne by to mohlo vyjsť aj knižne! Naozaj, uvažuj nad tým. Poznám jednu Bystričanku, ktorá by ti s tým vydaním knihy možno pomohla...

Tomáš povedal(a)...

:) no, este nie je ani jedna, len sa mi zdalo, ze si raz pisal, ze by si zvladol aj dve - a navyse, si myslim, ze dve zneju spokojnejsie nez jedna sama ...
...
Heh, knizka - uz raz strasne davno som sa (nie sam) smial, vzdy v pondelok vecer, ked som pocuval speedy klebety zo zakulisia brusneho tanca v Bystrici, radvanskou prechadzkou, ze z toho bude material na knizku. Pramen klebiet vyschol, vznikli ine udalosti, no, ale neviem ci je to na papierove citanie :) Aj ked ten isty napad mi uz bol pisany - zo Zenevy :)
Lu, dobre sa mi mari? ci nie?